lördag 30 juli 2016

Kräftskiva!

Äntligen en kräftskiva! Som jag längtat. Och detta var en rejäl kräftskiva med för plockmat, kräftor och bröd, ostbricka, lamm och paj, rabarberpaj och kaffe! Är fortfarande mätt dagen efter 😅

Jag drog mitt strå till stacken genom att baka kräftbröd. Ett "vanligt" bröd format som en kräfta. Jag använde mig av receptet som jag hittade här. Där förklaras även hur du ska dela upp alla bitar, väldigt bra instruktioner. Jag gjorde en twist på det då jag inte hade tomatpure hemma tog jag ajvar relish istället och det använde jag även när jag penslade innan dennåkte in i ugnen. Jag blandade bara ägg och ajvar relish vilket gjorde att brödet fick en liten rödtonig färg. Kräftskiva 💖
Kräftbrödet innan jäsning & ugn


1 kommentar:

  1. Ingredienser:
    50 g jäst
    1 msk honung
    5 dl vatten
    1 msk salt
    11 dl vetemjöl
    3 msk tomatpuré
    1½ dl dill
    1 st ägg
    2 oliver

    Smält jästen med honungen.Tillsätt 37 gradigt vatten och rör om. Tillsätt mjöl tills degen är smidig och fin. Rör ner tomatpuré och hackad dill. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg lite mjöl på degenoch låt jäsa under duk,ica 20-30 minuter.

    Slå upp degen och arbeta eventuellt in mer mjöl. Deladegen i 3 lika stora bitar. Ta en av bitarna och forma den oval till kräftans huvud. skär ett snitt längs med degklumpen.

    Dela en av de andra bitarna 2 större och 4 mindre bitar. Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet. Klipp ett snitt i de större längst ut som bildar klor.

    Dela den 3:e biten i 5 bitar och lägg dem lätt svängda ut från huvudet som en stjärt. Klipp 3 jack i den sista bitan. Stick in oliver som ögon.

    Jäs under duk 20 min. Pensla med uppvispat äggoch grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, 225 grader.

    SvaraRadera